Stewia

Od kilku ostatnich dekad wraz ze sposobem w jaki zmienia się nasza dieta, próbujemy naprawić nasz problem z cukrem.

Jako społeczeństwo spożywamy o wiele za dużo słodkich ‚śmieciowych’ produktów. Właśnie dlatego zaczynają pojawiać się wszelkiego rodzaju problemy związane ze stylem życia, od otyłości po cukrzycę i nie tylko. Stworzyliśmy kulturę nadmiernego jedzenia i uzależniającej żywności.

Nic dziwnego, że próbujemy to naprawić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich są słodziki – słodkie składniki o niskiej lub zerowej kaloryczności, które sprawiają, że smak żywności jest lepszy. Nie powodują one również problemów metabolicznych, jakie może przynieść cukier.

Stewia – słodzik roślinny, który odgrywa dużą rolę w ulepszaniu naszych diet. Dzisiaj wyjaśnimy, jak może poprawić twój styl życia i dlaczego używamy go w naszych suplementach.

CUKIER, UCZYCIE SYTOŚCI I SKUTKI UBOCZNE

Cukier nie jest sam w sobie zły – nie powoduje otyłości i nie jest tak „uzależniający jak kokaina”. Rzeczywistość jest taka, że ​​po prostu lubimy go za bardzo i zwykle tracimy umiar przechodząc od razu do nadmiernego jedzenia. Kiedy łączy się cukier z nadmiernym jedzeniem, często napotyka się problemy, takie jak insulinooporność i zwiększone szanse na przybranie na wadze.

Cukier jest również bardzo kaloryczny. Jako węglowodan, to tylko 4 kalorie na gram, ale ilość nasycenia i objętości, którą zapewnia 100 gramów cukru, jest w rzeczywistości bardzo niska.  Porównując go tutaj do takiej samej ilości złożonych węglowodanów, białek lub tłuszczów. Szczególnie, jeśli pijesz go w postaci gazowanego napoju na bazie syropu.

Istnieje wiele mylnych informacji na temat cukru. Jednak stosowanie go często wiąże się z obniżeniem poziomu jakości diety, zwiększonym poziomem otyłości, odgrywa on również bezpośrednią rolę, jeżeli chodzi o cukrzycę i wiąże się z wieloma innymi problemami. Cukier nie zawsze jest przyczyną wymienionych problemów, jednak dieta bogata w ten składnik to zazwyczaj zła dieta.

CO TO JEST STEWIA?

To tutaj patrzymy na słodziki, takie jak stewia.

Stewia to nasza ulubiona forma słodzika – jest całkowicie naturalna, zapewnia wspaniały smak i jest dobrze przebadana. Jest mnóstwo badań dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa stewii, wszystko to i prawie zero kalorii.

Stewia to po prostu ekstrakt z liści rośliny stewii, która wytwarza hiper-słodki związek znany jako glikozyd. Nie są one trawione przez organizm, więc czujesz ich smak, ale nigdy ich nie wchłaniasz, ani nie używasz. Po prostu przechodzą one prosto przez twój organizm – tak samo jak woda lub błonnik.

CZY STEWIA NAPRAWDĘ JEST NATURALNA?

Stewia jest wytwarzana z liści rośliny – to najbardziej naturalna rzecz na świecie. To nie czyni jej lepszym ani gorszym produktem, ponieważ to, że jest naturalna nie musi oznaczać, że jest zdrowa. Jeśli jednak unikasz sztucznej żywności to możesz mieć pewnośćm, że stewia do niej nie należy.

Stewia to roślina, która rośnie w Azji i Ameryce Południowej, a słodzik powstaje z jej liści.

CZY STEWIA JEST BEZPIECZNA?

Z całą pewnością!

Było wiele dyskusji dotyczących stewii oraz jej skutków dla bezpieczeństwa / zdrowia. The European Food Safety Authority poświęcił wiele czasu i wysiłku na dogłębną analizę substancji słodzącej. Wydano oświadczenie, że stewia jest bezpieczna do spożywania przez ludzi. Ponadto nauka pokazuje, że stewia ma pozytywny wpływ na zdrowie komórek, poziom cukru we krwi i zdrowie nerek.

Jedyne realne ryzyko podczas spożywania stewii, może wystąpić, gdy stosujemy jej zbyt dużo – jak ze wszystkim innym. Jeśli spożyjesz ogromne ilości stewii (więcej niż 25 mg/kg masy ciała dziennie), możesz doświadczyć problemów trawiennych lub innych negatywnych skutków. Taka dawka to jednak o wiele więcej niż znajdziesz w którymkolwiek z naszych produktów.

Mówiąc wprost, umiarkowanie jest tutaj kluczem. W umiarkowanych ilościach stewia jest rzeczywiście zdrowa, z korzystnym działaniem przeciwutleniającym, a negatywne efety stosowania stewii nie pojawią się, dopóki nie dopuścisz do jej nadmiernego spożycia. Nadmiernego spożycia należy unikać, niezależnie od tego, czy jest to produkt z cukrem, czy też na bazie słodzików: przy nie zachowywaniu umiaru, złe nawyki żywieniowe będą problemem, a nie słodziki.

Z przekonaniem można powiedzieć, że poziom stewii znajdujący się w białkach w proszku i innych zdrowych produktach zawierających słodziki nie jest nawet zbliżony do niebezpiecznej dawki. Stewia jest około 200-300 razy słodsza od cukru, zawartość jest znacznie niższa, a efekty zdrowotne są znacznie lepsze!

RÓŻNE TYPY STEWII

Stewia ma wiele postaci – niektóre z nich można stosować w domu, a inne można znaleźć w produktach zawierających słodziki.

WYCIĄG ZE STEWII W PROSZKU

Jest to prawdopodobnie najbardziej rozpowszechniona forma stewii – szczególnie w suplementach diety – oczywiście nie bez powodu.

Możesz z łatwością kupić ten proszek w sklepach internetowych i może być on stosowany, jako alternatywa dla cukru. Jak już wspomniano powyżej, zachowaj ostrożność przy dawkowaniu – jeśli używasz samego proszku. Stosowanie zbyt dużej dawki, może skutkować efektami ubocznymi. Koniecznie zapoznaj się z wytycznymi dotyczącymi używania stewii i zawsze wybieraj stewię wysokiej jakości.

STEWIA W KROPELKACH

Mniej powszechny produkt, ale to bardzo poręczne rozwiązanie. Stewia w kroplach to łatwy sposób na dodanie jej do porannej kawy lub popołudniowej herbaty – albo jakiegokolwiek innego napoju, który akurat pijesz. Jeśli próbujesz utrzymać niski poziom cukru, krople te mogą być wygodnym sposobem na obejście problemu cukru bez dodatkowych kalorii.

Stewia przydaję się również, jeżeli dodasz zbyt dużo jarmużu lub szpinaku do swoich koktajli proteinowych i zaczynają one smakować jak liście. Mogę przypuszczać, że wszyscy mieliśmy kiedyś podobny problem 😛

STEWIA W PŁYNIE

Produkt podobny do stewii w kroplach, ale o znacznie niższej koncentracji. Stewia w płynie jest rozcieńczonym w wodzie lub innych podstawowych płynach roztworem stewii. To łatwy sposób na dodanie smaku wypiekom lub innym słodzonym potrawom.

Podobnie jak w przypadku kropli, należy monitorować spożycie produktu. Podczas gdy rozcieńczona stewia w płynie nie będzie szczególnie silna, powinieneś dowiedzieć się, jaka ilość będzie odpowiednia dla zamierzonego stosowania. Prawdopodobnie produkt nie będzie tak skuteczny, jeżeli chodzi o dodawanie go do kawy, ze względu na mniejsze skoncentrowanie.

STEWIA – ROŚLINA

Nie jedz produktu w formie rośliny – jest zdrowa, ale droga i niewygodna.

Nie jesteśmy pewni, w jaki sposób planujesz używać rośliny stewii w codziennym życiu, ale zalecamy zachować umiar w jej stosowaniu, tak jak w przypadku wszystkich innych form. Same liście nie są tak słodkie, jak ekstrakt – są zrównoważone poprzez naturalny błonnik rośliny – kosztuje ona również o wiele więcej niż proszek na porcję.

Roślina stewia i jej liście są najczęściej używane do produkcji domowej stewii, my jednak tego nie polecamy. Po pierwsze kosztuje to dużo wysiłku, aby uzyskać dokładnie ten sam produkt, który otrzymasz w formie proszku / ekstraktu, przy znacznie wyższych kosztach czasowych i pieniężnych. Po drugie, jest to o wiele mniej wiarygodne i wymierzone niż w przypadku kupna proszku.

GDZIE MOŻNA KUPIĆ STEWIĘ?

Stewia zyskuje na popularności i widać to na podstawie jej dostępności.

Możesz kupić stewię online za pośrednictwem wielu dostawców, ale ważną rzeczą jest uzyskanie produktu o wysokiej jakości. Ekstrakt ze Stewii w Proszku od BULK POWDERS® to 97% Reb-A wersja (najsłodsza, najbardziej antyoksydacyjna postać stewii), nawet do 400 razy słodsza od cukru.

Zapewniamy również, że w naszym wyciągu ze stewii nie ma żadnych dodatków. Podczas gdy na rynku można spotkać proszki o niskiej jakości, które często zawierają stewię mieszaną z dekstryną lub innymi rodzajami cukru. Nasz proszek jest w certyfikowaną, 100% stewią. W końcu gdybyś chciał kalorii i węglowodanów, prawdopodobnie używałbyś cukru.

Dzięki wysoce rozpuszczalnej wersji stewii, o niskim indeksie glikemicznym, nasz ekstrakt oferuje najwyższą jakość, a do tego niską cenę.

DODAWANIE STEWII DO BIAŁEK W PROSZKU

To jest dla nas kluczową kwestią: białko ze stewią to fantastyczna altrenatywa dla cukru z kilku powodów.

Po pierwsze, ten prosty, słodki proszek jest mieszany z proszkami białkowymi, aby zapewnić, że zawartość cukru będzie niska. Dzięki temu dostaniesz, jak najwięcej białka za wydane pieniądze. Przecież właśnie dlatego wszyscy kupujemy białko, a więc uzyskanie lepszego stosunku białka względem dodatków jest kluczem do dobrego produktu.

Po drugie, białko w proszku jest idealnym produktem do dodawania stewii. Jest przyjmowane w stosunkowo małych dawkach, dostarcza dużo innych pokarmów do trawienia w żołądku i rozcieńcza ogólną dawkę stewii. Oznacza to, że prawie niemożliwe jest zastosowanie zbyt dużej ilości stewii, wybierając proszki białkowe.

My używamy stewii w naszych białkach w proszku, ponieważ:

  1. Jest to fantastyczny, bezkaloryczny słodzik, który pozwala nam uzyskać najlepszy efekt smaku i zawartości białka za wydane przez Ciebie pieniądze.
  2. Alternatywa – produkt o wysokiej zawartości cukru – uważany obecnie za powodujący poważne skutki uboczne i zdrowotne.

Stewia jest dla nas oczywistym wyborem, ze względu na szczerość i odpowiedzialność tworzenia proszków białkowych. Dbamy o to, aby nasze produkty zapewniały najlepszą wartość bez obaw o zdrowie. Stewia pozwala nam to osiągnąć, zapewniając jednocześnie wspaniałe korzyści dla zdrowia!

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziękujemy za Twoją opinię