Sałatka z Quinoa i Dynią – Przepis na Halloween

 

Halloween czy też; każda okazja to najlepsza okazja do dobrej szamki. Sałatka z quinoa i dynią to moja odpowiedź na “halloweenowe szaleństwo”. Jest dobra zarówno pod koniec października, jak i w każdy inny dzień. Sałatka z quinoa to typowe “superfoods” – komosa ryżowa to taki “super pakiet” witamin i minerałów, a dodatek jagód goji i słonecznika podbija jej wartości odżywcze i sprawia, że jest istną witaminową bombą. Quinoa jest doskonałym źródłem białka, dlatego w połączeniu z pozostałymi składnikami, będzie idealnym żarełkiem potreningowym.

Quinoa – jak gotować? 

  • Kaszę płuczemy.
  • Zsypujemy do czystego garnka.
  • Zalewamy podwójną objętością wody (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy) .
  • Czekamy aż woda się zagotuje.
  • We wrzącej wodzie gotujemy kaszę około dwóch minut.
  • Wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka chwil, do momentu aż wchłonie całą wodę.
  • Gdy woda “zniknie”, można nakładać kaszę.

INSTRUKCJA:

1.) Dynię obieramy.

2.) Kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na centymetrowe kwadraty).

3.) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.

4.) Wrzucamy kawałki dyni.

5.) Smażymy ok czterech-pięciu minut.

6.) Podsmażoną dynię zrzucamy do miski.

7.) Marchew obieramy i kroimy (również pokroiłam w kostkę).

8.) Posypujemy cynamonem, wrzucamy na patelnię (ja użyłam tej samej patelni, której używałam do dyni, ponieważ został na niej jeszcze tłuszcz).

9.) Smażymy mniej więcej trzy minuty, zrzucamy do miski.

10.) Kaszę gotujemy według przepisu.

11.) Ugotowaną kaszę dorzucamy do przygotowanych wcześniej składników.

12.) Dodajemy słonecznik, jagody goji i rukolę (ja dodałam posiekaną).

13.) Mieszamy.

14.) Doprawiamy pieprzem.

WYPRÓBUJ PRZEPIS!

Wypróbuj przepis! Opublikuj zdjęcie swojej Halloweenowej sałatki na FacebookTwitter lub Instagram @bulkpowders_pl #bulkbakes

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziękujemy za Twoją opinię