NAJNIŻSZE CENY
ZAOSZCZĘDŹ DO 60%
BEZPŁATNA DOSTAWA
ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 200 ZŁ
ZAUFANIE
PRZEJRZYSTOŚĆ, PRZETESTOWANIE
NAJWIĘKSZY ZAKRES
1,200+ PRODUKTÓW

Proteinowa Granola Czekoladowo-Orzechowa

Przyłącz się do konwersacji

@plantbasedmartyna uwielbia domową granolę! Tak na prawdę kupną jadła może jakieś 2-3 razy…i wcale jej nie potrzebuję od kiedy sama ją piecze! Jest to bardzo proste, a efekt końcowy zawsze jest pyszny! Dodatkowym atutem domowej granoli jest to, że w pełni kontrolujecie jej skład, a jak wiadomo, sklepowe granole często mają sporo nieporządanych składników... No i kolejna rzecz – w domu mozecie przygotwać bardzo kreatywną granolę o niepowtarzalnym smaku, a w sklepie nie macie aż takiego wyboru… Powiedzcie mi, czy widzieliście gdzieś granolę proteinową? Nie sądzę… Ale ja właśnie taką zrobiłam i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem, który jest warty spróbowania! Nie dość, że granola jest pyszna i przyjemnie chrupiąca, to jest również o wiele bardziej bogata w białko roślinne niż zwykła granola 😉 Idealnie smakuje z mlekiem roślinnym czy jogurtem sojowym i owocami 🙂

Instrukcja:

1.) Mieszamy masło orzechowe, syrop klonowy i mleko roślinne.

2.) W drugiej misce mieszamy płatki, odżywkę białkową w wersji wegańskiej oraz grykę ekspandowaną i dodajemy mokre składniki, ponownie dokładnie mieszamy aż do chwili ich połączenia.

3.) Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut w 180*C, co ok. 15 minut mieszając aby granola równomiernie sie upiekła.

4.) Po ostudzeniu dodajemy do niej posiekane suszone owoce, mieszamy i przekładamy do słoika. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku ok. miesiąc.

5.) Smacznego! 🙂

PIECZ!

Wypróbuj przepis! Opublikuj zdjęcie swojej granoli na FacebookTwitter lub Instagram @bulkpowders_pl #bulkbakes

Autorka przepisu:

Martyna – po przez swój blog chcę pokazać, że dieta wegańska nie składa się z trawy i kamieni, a wręcz przeciwnie – jest bardzo urozmaicona, smaczna, ciekawa i zdrowa. A co najlepsze dzięki niej nie przyczyniamy się tak bardzo do zatruwania środowiska i śmierci milionów niewinnych zwierząt.

http://jedzrosliny.blogspot.co.uk/

Składniki

170g płatków owsianych (w razie potrzeby certyfikowanych jako bezglutenowe)

20g płatków amarantusowych

15g ekspandowanej gryki

50g kompletnej mieszanki białkowej wegańskiej o smaku czekoladowo-orzechowym

70g masła orzechowego 100% orzechów

łyżka organicznej lucumy w proszku

łyżka organicznego proszku z baobabu

100g lub więcej ulubionych owoców suszonych – ja użyłam po 50g daktyli i fig

40ml syropu klonowego

90ml mleka roślinnego