Krem z Batatów z Masłem Orzechowym

To idealny przepis na teraz – niby ciepło, niby zimno, niby jeszcze lato, a już trochę jesień. Przepis na krem z batatów przyda się każdemu. Bataty ostatnio modne coraz mocniej, na ich tle „zwykłe” ziemniaki wypadają słabo. Krem z batatów robi się łatwo, a dodatek masła orzechowego i wyrazistych przypraw, sam robi całą robotę.

INSTRUKCJA:

1.) Cebulę kroimy w drobną kostkę.

2.) Bataty myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.

3.) W garnku rozgrzewamy olej kokosowy.

4.) Dodajemy cebulę, mieszamy.

5.) Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone bataty.

6.) Smażymy ok. trzy minuty, cały czas mieszając.

7.) Zalewamy przegotowaną wodą, zmniejszamy nieco ogień.

8.) Imbir ścieramy ( razem ze skórką! ), dodajemy.

9.) Wyciskamy ząbek czosnku, dorzucamy.

10.) Zalewamy mlekiem kokosowym.

11.) Dodajemy masło orzechowe, ostrą paprykę, sól, pieprz, gotujemy ok 10 minut.

12.) Całość ściągamy z gazu, przekładamy do wysokiego naczynia ( prawdopodobnie nie zmieści Wam się całość na raz ), blendujemy.

13.) Powstały krem zlewamy do garnka, odstawiamy na godzinę, aby smaki mogły „się przegryźć”.

14.) Jeśli krem wyszedł zbyt gęsty, dodajemy wody, mieszamy i podgrzewamy.

15.) Smacznego 😉

PRZYGOTUJ!

Wypróbuj przepis i opublikuj zdjęcie kremu z batatów na FacebookTwitter lub Instagram @bulkpowders_pl #bulkbakes #bpprzepisy

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziękujemy za Twoją opinię