Brownie z Ciecierzycy z Masłem Orzechowym

Jeśli brownie kojarzy Wam się z niezdrowym, tłustym i ciężkim ciastem, dzisiaj mam dla Was to samo ciasto w zupełniej innej wersji! Bardzo zdrowe i dietetyczne, do tego bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając masło orzechowe). Na pewno słyszeliście o brownie z fasoli. Ja jednak poszłam o krok dalej i postanowiłam upiec brownie z ciecierzycy! Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza się w deserach, jakkolwiek to brzmi 😉 Ma lekko orzechowy, słodkawy posmak więc bardzo dobrze sprawdziła się jako baza brownie! Jest równiez bardzo zdrowa – zawiera dużo białka, błonnika, jest także źródłem potasu. Kolejne składniki brownie są nie mniej zdrowe 😉 Kakao to skarbnica magnezu, który przyda się zwłaszcza wszystkim którzy tak jak ja niedługo piszą maturę 😉 Masło orzechowe to źródło zdrowych tłuszczów, kwasów omega 6 oraz białka.

Instrukcja:

1.) Ciecierzycę i banana miksujemy, następnie dodajemy ksylitol, kakao, mielone nasiona chia i mieszamy.

2.) Dolewamy mleko, aby łatwiej połączyć składniki i mieszamy ponownie.

3.) Dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z masą.

4.) Przekładamy ciasto do foremki wylożonej papierem do pieczenia, na wierzchu łyżeczką nakładamy w kilku miejscach masło orzechowe, a następnie za pomocą patyczka szaszłykowego/wykałaczki robimy „esy-floresy” łącząc delikatnie masło orzechowe z ciastem.

5.) Wkładamy brownie do piekarnika rozgrzanego do 170*C i pieczemy godzinę, następnie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto na ok. 30 minut, po czym wyjmujemy je i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

6.) Po ostudzeniu można je pokroić i podać. Najlepiej smakuje na drugi dzień, zwłaszcza jeśli było przechowywane w lodówce 🙂

Smacznego! 🙂

DSC_0501

PIECZ!

Wypróbuj przepis! Opublikuj zdjęcie swoich brownies na FacebookTwitter lub Instagram @bulkpowders_pl #bulkbakes

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziękujemy za Twoją opinię