Odpowiednie Odżywianie – Kilka Pomocnych Wskazówek

W obecnych czasach, w których bardzo często gonimy za pracą i pieniędzmi, niestety zapominamy o sobie i własnym odżywianiu. Taka jest prawda, że bez odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych stracimy siły, energię i zdolność logicznego myślenia, co spowoduje, że nie będziemy wykonywali swoich obowiązków ze 100% zaangażowaniem. Brutalne, ale prawdziwe. Pamiętajmy o jedzeniu i piciu, nie tylko wtedy, gdy już będzie nas mdliło z głodu, bądź poczujemy suchość w ustach.

ODPOWIEDNIA ILOŚĆ POSIŁKÓW

Istnieje wiele opinii na temat tego ile posiłków dziennie powinniśmy jeść. Najlepiej byłoby 5 odpowiednio podzielonych i zbilansowanych. Natomiast z autopsji wiem, że nie zawsze jest łatwo i często brakuje czasu. W takich przypadkach nie ma najmniejszych problemów by tą ilość zamienić na 3 posiłki dziennie. W każdej sytuacji pamiętajmy, że posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane i zawierać podstawowe wartości odżywcze po to by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Podstawowa przemiana materii określa ilość kalorii jaką musimy dostarczyć dziennie by zapewnić podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych organizmu. Jest to bardzo istotne, więc w trakcie komponowania posiłków pamiętajmy by były to pełnowartościowe produkty, jak najmniej przetworzone, bez konserwantów, sztucznych barwników i dodatków.

KAŻDA CZYNNOŚĆ WYKONYWANA W KUCHNI MUSI IŚĆ W PARZE Z DBANIEM O ZDROWIE

We wcześniejszym wpisie opisywałam kwestię śniadań bez węglowodanów, które pozytywnie wpływają na zdrowie, nie wywołują niekorzystnych wyrzutów insuliny oraz białka, tłuszcze dłużej utrzymują sytość. Do przygotowywania posiłków smażonych idealny jest organiczny nierafinowany olej kokosowy, który zawiera zdrowe tłuszcze. Jest genialny zarówno do użytku w kuchni jak i sprawdza się w dbaniu o skórę. Jest to produkt bezglutenowy, bezmleczny, bezsojowy i bezlaktozowy, a także idealny dla wegetarian i wegan.

WPROWADŹ ZDROWSZE ODPOWIEDNIKI POPULARNYCH PRODUKTÓW DO SWOJEJ DIETY

Wiele osób na samą myśl o diecie jest zdegustowana bo kojarzy się to z suchym kurczakiem, ryżem i brokułami. Otóż nie! Nie musimy być na diecie by się dobrze czuć, wystarczy, że nasze nawyki żywieniowe zostaną zmienione i do diety wprowadzimy zamienniki dotychczas używanych dodatków takich jak np. cukier. Spożywanie zwykłego cukru powoduje wiele negatywnych skutków, natomiast wystarczy rozważyć kupno ksylitolu i od razu problemy znikają. Taka niewielka zmiana przyniesie wiele korzyści. Ksylitol działa bakteriobójczo, ma niski indeks glikemiczny i co jest bardzo istotne – jest o 40 % mniej kaloryczny niż zwykły cukier.

Pamiętajmy, że zdrowe odżywianie nie eliminuje całkowicie słodyczy, musimy tylko wiedzieć jaką alternatywę wybrać. Bardzo ciekawymi rozwiązaniami są ciasteczka wysokobiałkowe lub praliny czekoladowe z białkiem – produkt niemodyfikowany genetycznie, bezglutenowy i odpowiedni dla wegetarian. Interesujące smaki i jakość słodkości na pewno zadowolą każdego łasucha.

Uwielbiasz naleśniki lub amerykańskie pancakes, zawsze można przygotować wersję bez glutenu, a okaże się ona równie smaczna. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na bezglutenową np. gryczaną, ryżową itp. Naleśniki na słodko wymagają dodatków, którymi niekoniecznie muszą być przetworzone produkty, a wersje zdrowsze. Na szczęście możecie zastąpić je  alternatywnymi produktami takimi jak np. syropy o zerowej kaloryczności, które smakiem zachwycą każdego, zdrowe i pełne korzyści masło z orzechów nerkowca, lub masło migdałowe i wiele innych. W tak prosty sposób naleśniki zostają pysznym posiłkiem, a co najważniejsze dzięki kilku zmianom i dodatkom również zdrowym i bardziej pożywnym.

PODSUMOWANIE

Podsumowując warto dbać o własne zdrowie poprzez odpowiedni sposób odżywiania no i oczywiście aktywność fizyczną. Nie musimy zwracać uwagi tylko i wyłącznie na to ile posiłków musimy zjeść. Oczywiście jest to bardzo ważne, minimum 3-5, pamiętajmy o jakości używanych produktów i odpowiednim nawodnieniu. Pijmy minimum 2 litry wody dziennie. Starajmy się nie popijać ok 30 minut przed i po posiłkach, aby nie rozrzedzać kwasów trawiennych i pozwolić by nasz żołądek bez problemów strawił pokarm.

O Autorce

Agata Walińska – od młodych lat zaintetesowana zdrowym trybem życia i aktywnością fizyczną. Od 13 roku życia trenowała fitness sportowy i model fitness. Na arenie polskiej i międzynarodowej zdobywała medale i wyróżnienia. Do najważniejszych może zaliczyć podium na Mistrzostwach Świata i Europy. Instruktor fitness i licencjonowany trener personalny. Szkoliła się u najlepszych IFAA -Międzynarodowa Akademia Fitness i Aerobiku oraz kurs trenera personalnego przez mauricz.com, Agatę Korzemiacką i Przemka Wojdalskiego. W pracy z podopiecznymi wymaga zaangażowania i poświęcenia, dokłada wszelkich starań, aby każdy był usatysfakcjonowany.

 

Czy podobał Ci się ten artykuł?

Dziękujemy za Twoją opinię

Powiązane produkty